Nepal

Nepal er kanskje mest kjent for sine høye, mektige fjell, men det lille kongedømmet har mer å by på. I tillegg til å ha verdens høyeste fjell og dypeste daler innenfor sine grenser, finnes det også tropisk jungel hvor du kan ri på elefanter, og elver hvor du kan rafte. Alt innen noen timers kjøretur fra hovedstaden Kathmandu! Nepals innbyggere er kjent for sin gjestfrihet; de er smilende og hjelpsomme, og får deg til å føle deg velkommen. De ca 23 millioner innbyggerne er fordelt på mange etniske grupper, som ofte i hovedsak deles inn i to hovedgrupper; de av tibetansk-mongolsk eller nord-indisk herkomst.

Hovedstaden Kathmandu ligger på over 1300 m.o.h og har ca 600.000 innbyggere. Byen har en unik arkitektur, noe som bl.a. skyldes at byen var isolert fra omverdenen frem til tidlig på 1950-tallet. I Nepal finnes hele 10 Verdensminne-steder (UNESCO World Heritage Sites), hvorav syv befinner seg innen en 20km radius av Kathmandu-dalen. I Hindudalen er det et utall templer, palasser og skulpturer – blant annet kamasutraskulpturer som ikke overlater noe til fantasien!

I Hindudalen foregår også kremering av de døde, og man kan se alt fra oppbygging av bålene til slutten. Inne i Kathmandu er det bydelen Tamel som er “turistenes sted” – her bugner det av det meste, du finner all slags restauranter og hoteller. I den gamle bydelen ligger også slottet. ?Det mer “internasjonale” miljøet i byen ligger på andre siden av elven Patan; her ligger også dyrehagen og Det Norske Hus. Ellers har Kathmandu mange flotte museum å by på, og selvsagt en fantastisk utsikt mot Himalaya!

Den offisielle religionen er hinduisme, men siden Buddhas fødested Lumbini ligger i Nepal, er det også en del buddhister. De to religionene har eksistert side om side i lang tid, og er så godt integrert at templene flere steder vil ha samme beliggenhet, og mange familier her følger skikk og bruk fra begge religionene. I tillegg har de fleste innbyggere en form for naturtro, og sjamaner er ofte brukt. Det er mange festivaler i Nepal, både nasjonale og mer lokale. Tiden for festivalene følger månekalenderen, og er derfor variable fra år til år.

For informasjon og bestilling - ring oss på 22 11 01 11

KJAPPE FAKTA

 • Det offisielle språket i Nepal er nepali, men engelsk er forholdsvis godt utbredt i Kathmanduområdet og andre store byer.
 • Klimaet varierer stort etter hvor i landet du befinner deg, men for aktiviteter som turer i fjellet, jungelsafari eller rafting, er den beste tiden fra oktober til mai. Da bør du ha med deg varme klær – for fjellturer i høyden anbefales spesielt tøy.
 • Det anbefales ikke å drikke vann fra springen i Nepal. Alle større hotell og restauranter i de større byene tilbyr kokt og/eller filtrert vann. Mineralvann er som regel også tilgjengelig. Utenfor de større byene/turistområdene anbefales det å bruke steriliseringstabletter eller drikke te og flaskevann eller lignende.
 • Litt avhengig av hvor i Nepal du skal, finnes det risiko for høydesyke, malaria, hepatitt A, hjernehinnebetennelse og tyfus.
 • Undersøk med din lokale helsestasjon eller et vaksinasjonskontor i god tid før avreise hva slags vaksiner/forhåndsregler du bør ta.
 • Nepal ligger 4 timer og 45 minutter før norsk tid, dvs 5t45min før GMT.
 • Nordmenn trenger visum. Dette fåes ved innreise for inntil 60 dager, med mulighet for ytterligere 30 dagers forlengelse. Husk passbilder og USD i kontanter. Det kan til tider være lange køer, så søk evt på forhånd ved Nepals konsulat i Oslo, tlf 22 83 55 10
 • Vanlige åpningstider er for butikker 9-17 søndag-fredag, mens bankene har åpent 10-15 mandag-fredag (lørdag er helligdag).
 • Nepal er Rupees/Rupiah. 100 Nepalese Rupee (Rs) = ca 8 NOK (pr. 24.01.11)
 • OBS! Det er ikke tillatt for utlendinger å ha med indisk valuta til Nepal!
 • Elektrisitet er 220V AC 50hz. Det anbefales å bruke overspenningsvern.
 • Landskoden for å ringe til Nepal er +977
 • Innbyggertallet er omtrent 23 millioner.

For informasjon og bestilling - ring oss på 22 11 01 11

For informasjon og bestilling - ring oss på 22 11 01 11

Hovedstad:         Kathmandu
Areal:                  147.181 km2

Hovedpråk:         Nepali

Største religion: Nepalerne finnes ikke fastlåste i deres religiøse uttrykk. Hovedreligionen er hinduisme blandet med buddhisme i varierende grad.

Innbyggere:       23.000.000

Styreform:         Konstitusjonelt monarki

Geografi:           Nepal sine grenser går mot Tibet i nord og India i sør. Nepal, som er et langt smalt land, ligger på kanten av det tibetanske platået i Himalaya. Derfor er landet fjellrikt, og flere av verdens høyeste fjell ligger i landet.

Beste tid å reise: Man kan besøke Nepal året rundt, men på grunn av regntiden (midten av juni-september) er det stor forskjell på når man bør reise hit. Fra oktober til november er været fantastisk med skyfri himmel, passe temperaturer og den reneste og klareste luft. Perioden fra februar til april er nest best, da det er tørt, klart og blomstene er i full blomst. Vinteren er kjølig, og sommeren med monsunen er varm med alt innhyllet i regnfylte skyer.

Valuta:               Nepalske Rupees (NRs)

Elektrisitet:       I Nepal benytter man seg av følgende strømkilde: 220 volt, 50 Hz.

Høytids- og helligdager: Det virker ganske kaotisk for en turist at Nepal har sin egen kalender. Denne begynner i midten av april og har 12 måneder, og er helt ute av tritt med den vestlige kalenderen. Lørdag er den ukentlige fridag. Mange forretninger er likevel åpne. Prithivi Narayan Shahs fødselsdag, 10 eller 11 januar Basanta Panchami, i slutten av januar eller begynnelsen av februar Shiva Raatri, i slutten av februar eller begynnelsen av mars Demokratiets dag, 18 eller 19 februar Nawa Barsa (nepalsk nyttår), 13 eller 14 april Guru Purnima, i slutten av juni eller i begynnelsen av juli Janai Purnima, i slutten av juli eller begynnelsen av august Dasain, oktober Tihaar, tre dager i oktober eller helt i starten av november Dronningens fødselsdag , 7 og 8 november Grunnlovsdag, 15 eller 16 desember Kongens fødselsdag, 28 eller 29 desembe